Поставяне на контактни лещи 

Измийте си ръцете много добре със сапун и ги подсушете. Избягвайте да държите контактната леща с нокти. Създайте си навик да поставяте винаги първо лещата в дясното око, за да не се обърквате.

Изсипете лещата и разтвора от кутийката върху дланта си. Огледайте лещата за наличие на отложения по нея.

Поставете лещата върху показалеца с вдлъбнатата част нагоре. Уверете се, че не е обърната. При правилно разположение тя следва естествената си сферична форма. Друг вариант е да прегънете леко лещата между пръстите си и ако ръбовете на лещата се сгъват навътре , това означава, че не е обърната.

Придържайте горния клепач (или мигли), за да избегнете нежелано мигане. Придърпайте долния клепач със средния пръст. Погледнете нагоре, така че бялата част на окото да се покаже, поставете лещата върху видимата, бяла част на окото. Вместо да гледате на горе може да гледате напред и внимателно да поставите лещата в центъра на окото. Пуснете внимателно клепачите - първо долния и после горния. Погледнете надолу, за да центрирате лещата, после затворете за кратко очи.

Поставете една-две капки лубрикант (очна капка) ако усещате лещата суха или зрението ви е замъглено.

Следвайте същите стъпки, за да поставите другата леща.


Сваляне на контактните лещи

Преди да свалите контактните лещи измиите и подсушете добре ръцете си. Сваляйте винаги първо лещата на дясното око.

Погледнете нагоре и придърпайте долния клепач надолу със средния пръст.

С показалец изместете лещата надолу, към бялата част на окото.

Докато гледате нагоре, хванете лещата с палец и показалец и я свалете от окото.


 
Грижа за контактните лещи

Ако носите контактни лещи е важно да знаете как да ги почиствате и да се грижите за тях. Това ще ви помогне да запазите очите си здрави и да имате добро ниво на комфорт.

Начина на почистване на контактните лещи зависи от вида им, затова прочетете внимателно инструкциите към тях.

Ако имате други въпроси се консултирайте с вашия лекар.

 
Защо грижата за контактните лещи е важна?

Заобикалящата ни среда е пълна с множество микроорганизми, които могат да причинят здравословни проблеми. Това важи и за нашите очи, когато носите контактни лещи, правилното поддържане е изключително важно за избягване на инфекции и други подобни проблеми.

Акантамеба кератит е заболяване причинено от микроскопична амеба, която уврежда роговицата. То се среща основно при пациенти, които не се грижат добре за контактните си лещи и може да доведе до значителен дискомфорт и зачервяване. В някои случаи за лечението му е необходима хирургична намеса.

Когато почиствате контактните лещи вие отстранявате полепналите по тях частици и микроорганизми. Често по контактните лещи се отлагат белтъци и калций, тъй като те са част от състава на сълзата.

Поддържайки лещите чисти и дезинфекцирани вие се грижите за здравето на вашите очи, както и за достъпа на достатъчно кислород до повърхността им.

 

Почистване на контактните лещи

Почистването на контактните лещи зависи от техния вид. Лещите с удължено носене (тези, с които може да се спи) не се нуждаят от особена поддръжка, защото дизайна им е така направен, както и еднодневните контактни лещи , тък като те се изхвърлят след употреба.

От друга страна месечните, тримесечните и годишните лещи, и всички лещите за повторна употреба изискват специално почистване и дезинфекция, което се извършва като ги оставяте в контейнер през нощта и ги заливате с предназначеният за това разтвор. Този режим ще поддържа вашите лещи хидратирани през деня, което допринася за липса на зачервяване и алергии.

Независимо от вида контактни лещи, които използвате, измиваите внимателно ръцете си преди слагането и махането им за да избегнете тяхното замърсяване с бактерии или други увреждащи субстанции.

Не на последно място, ходете на регулярни очни прегледи за да сте сигурни, че очите ви са здрави, а също и да проверите дали контактните Ви лещи имат нужда от промяна.

 

Основните неща, които трябва да имате за да се грижите за Вашите контактни лещи

1.Разтвор - тук се предлагат много видове разтвори. Ако настоящият Ви разтвор предизвиква дразнене , не се колебайте да го подмените с друга марка.

2.Кутийки за контактни лещи - обикновенно вървят с разтвора, но може да се закупят и отделно. Предлагат се в доста атрактивни форми и дизайни.

3.Не изхвърляйте очилата си.